KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jadłospis

Poniedziałek 10 lutego 2020 r.

śniadanie:Płatki ryżowe na mleku (250ml), chleb razowy z masłem (40g), szynka wieprzowa dymiona (15g), ser żółty (15g), herbata rooibos (200g)

Talerzyk warzyw: papryka, kalarepka, świeży szpinak (20g)

ALERGENY 1,7
obiad:Kapuśniak ze świeżej kapusty z ziemniakami i natką pietruszki (250ml), makaron spaghetti z mięsem i sosem bolońskim (200g), sałata lodowa z pomidorami, cebulą dymką i serkiem feta w oliwie z oliwek (100g), kompot wieloowocowy (200g)

ALERGENY 1,3,7,9

podwieczorek:Wafle kukurydziane z powidłami (35g), jabłko (40g), mleko z miodem (200g), herbata owocowa

ALERGENY 1,7

Wtorek 11 lutego 2020 r.

śniadanie:

Bułka pszenna z masłem (40g), pasta z szynki i sera żółtego ze szczypiorkiem (50g), kawa zbożowa na mleku (200ml)/ herbata z dzikiej róży

Talerzyk warzyw: pomidor, ogórek świeży (20g)

ALERGENY 1,3,6,8,9,10,11

obiad:Zupa jarzynowa z makaronem i natką pietruszki (250g), wątróbka drobiowa z jabłkami (60g), ziemniaki z koperkiem (100g), surówka z buraczków, jabłek i ogórka kiszonego (100g), kompot wieloowocowy (200g)

ALERGENY 1,3,7,9

podwieczorek:Deser z białego sera w polewie owocowej i musli (100g), rurki waflowe pszenne (10g), napój cytrynowy (200g)

ALERGENY 1,7

Środa 12 lutego 2020 r.

śniadanie:Zacierki na mleku (250g),  chleb staropolski z masłem (40g), szynka drobiowa (15g), jajko (15g), herbatka z kopru włoskiego (200g)
Talerzyk warzyw: papryka, roszponka, rzodkiewka (20g)

ALERGENY 1,6,8,9,10,11

obiad:Zupa krem z batatów z groszkiem ptysiowym, natką pietruszki i prażonymi pestkami dyni (250g), potrawka z kurczaka (80g), ryż brązowy (100g), ogórek świeży (20g), kompot wieloowocowy (200g)

ALERGENY 1,7,9

podwieczorek:Chleb wieloziarnisty z masłem (40g), polędwica sopocka (15g), kalarepka, kolorowa papryka, kiełki rzodkiewki (20g), kawa zbożowa na mleku (200g) / herbata 

ALERGENY 1,6,7,8,9

Czwartek 13 lutego 2020 r.

śniadanie:Bułka żytnia z masłem (40g), twarożek ogórkiem świeżym, rzodkiewką i koperkiem (20g), kakao (150ml) / herbata z cytryną i imbirem (200g)
Talerzyk warzyw: pomidorki koktajlowe, ogórek kiszony (20g)

ALERGENY 1,7

obiad:Żurek z jajkiem, ziemniakami i natką pietruszki (250g), bitki z szynki w sosie pieczarkowym (60g), kasza jęczmienna pęczak (100g), surówka z kapusty pekińskiej, jabłek i marchewki (100g), kompot wieloowocowy (200g)

ALERGENY 1,3,7,9

podwieczorek:Rwaniec cynamonowy (40g), gruszka (50g), bawarka / herbata (200g)
ALERGENY 1,7

Piątek 14 lutego 2020 r.

śniadanie:Płatki jaglane z otrębami owsianymi na mleku (250ml), chleb pszenno-żytni z masłem (40g), kiełbasa krakowska sucha (15g), ser żółty (15g), herbata owocowa
Talerzyk warzyw: biała rzodkiew, ogórek świeży, papryka czerwona (20g)

ALERGENY 1,6,7,9,10

obiad:Zupa fasolowa z makaronem i natką pietruszki (250ml), kotlet mielony z miruny (60g), ziemniaki z koperkiem (100g), surówka z kiszonej czerwonej  kapusty, cebulki i jabłek (100g), kompot wieloowocowy (200g)

ALERGENY 1,3,4,7,9

podwieczorek:Serek waniliowy (150g), banan (100g), świeży sok owocowy (200g)
ALERGENY 1,7

UWAGA: jadłospis może ulec zmianie

 

INFORMACJE O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE

Drogi Rodzicu/Opiekunie!                                                   

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione w tabeli poniżej:

Lp.Alergen wg rozporządzeniaProdukty
1.ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTENpszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut 
2.SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
3.JAJA I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
4.RYBY I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie 
5.ORZESZKI ZIEMNEarachidowe i produkty przygotowane na ich bazie 
6.SOJA I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
7.MLEKO I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
8.ORZECHYmigdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy oekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie
9.SELER I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie 
10.GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
11.NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNEprodukty przygotowane na ich bazie
12.DWUTLENEK SIARKInp. w owocach suszonych, 
13.ŁUBINprodukty przygotowane na ich bazie 
14.MIĘCZAKIprodukty przygotowane na ich bazie 
 
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, cukier waniliowy
 
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu.

 

SZANOWNI PAŃSTWO,

Stale doskonalimy żywienie dzieci, aby służyło ich zdrowiu. Dbamy o jego wysoką jakość. Staramy się tworzyć jadłospis mając na uwadze m. in. poniższe zasady:
• Zwracamy uwagę na jakość pieczywa i jego różnorodność
• Podajemy dużo warzyw i odpowiednią ilość owoców
• Dbamy o odpowiednią ilość w jadłospisie mleka i jego przetworów
• Wprowadzamy większą ilość różnorodnych ryb
• Wprowadzamy soki owocowe, jednodniowe
• Smażenie mięs staramy się zastępować gotowaniem i pieczeniem
• Tłuszcze utwardzone zastępujemy olejami
• Zupy gotujemy na wywarze warzywnym
• Dzieci mają w salach stały dostęp do wody
• Zwracamy uwagę na estetykę spożywanych posiłków.

Prosimy o propozycje zdrowych posiłków, które lubią Państwa dzieci. Chętnie skorzystamy z ciekawych przepisów.